Sok, nektar czy napój owocowy?

Sok, nektar czy napój owocowy?

Szukając owocowych produktów do picia mamy bardzo duży szereg możliwości. Na pierwszy rzut oka różnią się tylko kolorowym opakowaniem, producentem oraz rzecz jasna ceną. Dopiero w momencie gdy zwracamy uwagę na  etykietę składu jesteśmy w stanie zauważyć różnice. Warto wiedzieć, czym różnią się od siebie poszczególnego produkty oraz czy producenci są z nami do końca szczerzy.

Co wybrać?

Najlepszej jakości jest oczywiście sok owocowy – powinien on posiadać w swoim składzie co najmniej 85% soku owocowego, brak polepszaczy smaku i barwników oraz ilość dodatkowych cukrów nie może przekraczać 150g/l. Dalej w kolejności jest nektar owocowy, według przepisów i norm powinien on posiadać w swoim składzie minimalnie od 25% do 50% soku. Procentowa wartość graniczna jest uzależniona od rodzaju owocu, dla jabłek i pomarańczy wynosi ona 50%, natomiast dla bananów i porzeczek co najmniej 25%. Nektar może zawierać większe ilość substancji słodzące oraz dodatkowych cukrów, maksymalnie 200g/l. Napoje owocowe, a właściwie napoje produkowane na bazie soków zawierają znikome ilości naturalnego soku owocowego, najczęściej jest to wartość około 3%-5%. W odróżnieniu od soku i nektaru w ich składzie znajdziemy polepszacze smaku, zapachu oraz koloru.

Wybierając produkty podczas zakupów nie zawsze warto kierować się jego ceną, w myśl im droższe tym lepsze. Producenci przyzwyczajeni do tej strategii, dzięki odpowiedniemu marketingowi i chwytliwym hasłom nauczyli się jak sprzedać produkt niskiej jakości w cenie produktów “premium”. Następnym razem podczas zakupów, spędź kilka minut na tym aby przeanalizować skład kupowanych artykułów spożywczych.

 

Chcesz być na bieżąco? Polub nas na Facebooku:

Każdy artykuł jest pisany na podstawię informacji ogólnodostępnych w internecie. Nie traktuj ich jak profesjonalnej porady lekarzy czy dietetyka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *