Jabłko – najbardziej Polski owoc

Jabłko - najbardziej Polski owocc

Jabłko jako dziki owoc znany jest człowiekowi od przeszło 6000 lat. Obecnie znanych i uprawianych na świecie jest ponad 10 000 odmian jabłka, natomiast przez Polskich sadowników uprawianych jest około 250 odmian. Tak wielka ilość gatunków jabłka pozwala na wykorzystanie go w wielu różnych produktach spożywczych oraz gwarantuję to, że każdy z nas znajdzie swoje ulubione.

Zdrowy owoc

Jedno jabłko może pokryć dużą część zapotrzebowania organizmu na witaminy, owoc ten jest bogaty w witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo jabłko bogate jest w sole mineralne, fosfor, cynk, potas, magnez, żelazo oraz błonnik. Częste spożywanie jabłek może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia takich chorób jak miażdżyca czy cukrzyca.

Podczas zakupu soku jabłkowego oraz z innych owoców zwróć uwagę na jego mętność. Sok naturalny jest mętny, niefiltrowany. Sprawdź na etykiecie zawartość procentową owoców w soku, im większa tym lepiej.

Chcesz być na bieżąco? Polub nas na Facebooku:

Każdy artykuł jest pisany na podstawię informacji ogólnodostępnych w internecie. Nie traktuj ich jak profesjonalnej porady lekarzy czy dietetyka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *