Imbir – magiczny korzeń

Imbir - magiczny korzeń

Imbir jest jedną z najstarszych roślin uprawianą przez człowieka, na terenach tropikalnej Azji historia jego uprawy sięga nawet XX wieku p.n.e. W Polsce, do nie dawna, głównie można było go spotkać w połączeniu z goździkami oraz innymi przyprawami korzennymi jako dodatek do grzanego wina czy piwa. Obecnie, dzięki szerokiemu wachlarzowi pozytywnych właściwości dla naszego organizmu, imbir możemy spotkać niemal na każdym kroku.

Zastosowanie imbiru

Dzięki pozytywnym właściwościom imbiru  na cały nasz organizm, niepozorny korzeń wykorzystywany jest już od wieków w medycynie ludowej. Obecnie imbir coraz częściej możemy spotkać kosmetykach, ale i  również w suplementach odchudzających i wspomagających proces odchudzania. Poniżej przedstawiliśmy główne pozytywny właściwości imbiru na nasz organizm.

  • doskonały podczas grypy – wykorzystywany w leczeniu przeziębienie, bólu stawów oraz mieści. Jeden z podstawowych składników plastrów, olejków oraz maści rozgrzewających
  • na problemy żołądkowe – ułatwia oraz przyspiesza trawienie, leczy wzdęcia oraz mdłości.
  • pozytywnie wpływa na krążenie krwi w naszym orgniźmie, w tym ukrawienie mózgu, dzięki czemu wspomaga koncentracje
  • łagodzi migreny – zmniejsza częstotliwość i siłę napadów bólu głowy
  • wpływa pozytywnie na jame ustnę – wspomaga wydzielanie śliny, leczy infekcje niweluje nieprzyjemny oddech
  • łagodzi bóle miesiączkowe
  • działa przeciwobrzękowo

Najczęściej imbir w Polsce wykorzystywany jest w postaci wysuszonej oraz zmielonej, jednak coraz częściej możemy znaleźć w sklepach świeży korzeń imbiru, który posiada zdecydowanie odmienny smak. Surowy imbir nadaję świeżości oraz pikantności potrawom, idealnie komponuję się z tłustymi mięsami oraz owocami morza.

Bardziej popularny suszony imbir dodawany jest do słodkich potraw, wypieków oraz sałatek. Razem z przyprawi korzennymi takimi jak goździki, gałka muszkatołowa czy pieprz, jest idealnym dodatkiem do grzanego wina oraz piwa.

Chcesz być na bieżąco? Polub nas na Facebooku:

Każdy artykuł jest pisany na podstawię informacji ogólnodostępnych w internecie. Nie traktuj ich jak profesjonalnej porady lekarzy czy dietetyka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *